Home > Nieuws > Wat elke CIO moet weten over hyperconvergence

Inspired and powered by

Benieuwd naar wat hyperconverged infrastructure voor uw onderneming kan betekenen?

Ontdek onze HCI assessment

Contacteer ons

Filter nieuws op:

Nieuwsbrief

Wat elke CIO moet weten over hyperconvergence

Wat elke CIO moet weten over hyperconvergence

Wat is hyperconvergentie? 

De kernidee achter hyperconvergentie is dat rekenkracht, gegevensopslag en netwerk gecombineerd worden in één enkel systeem.
Zo'n Hyperconverged Infrastructure (HCI) is makkelijker te beheren en uit te breiden dan een klassieke infrastructuur. 

Hoe zit hyperconverged infrastructure in elkaar? 



De klassieke infrastructuur van een datacenter is opgebouwd uit drie aparte lagen van storage en compute met een onderliggend netwerk dat hen verbindt.
Voor elke laag wordt de 'best of breed' oplossing gekozen, zodat de infrastructuur bestaat uit componenten van verschillende vendors met elk hun eigen beheersoftware. 

In een converged infrastructure (CI) wordt die complexiteit al verminderd. Opslag, compute en netwerk zijn nog steeds aparte componenten, maar deze worden in een bundel (rack) aangeboden en via een centraal systeem beheerd. Een converged infrastructure heeft echter enkele beperkingen in verband met hardware en beheer. 

Weg met de silo's 

In een hyperconverged infrastructure (HCI) wordt komaf gemaakt met de aparte silo's. In plaats daarvan komt een standaard x86-server die zowel rekencapaciteit als opslagruimte biedt. HCI combineert de idee van de converged infrastructure met de idee van een Software-Defined Data Center (SDDC). HCI zorgt voor een betere integratie tussen de verschillende Data Center onderdelen door het gebruik van software. Dat is ook de reden waarom vele HCI verkiezen als het gaat om de keuze tussen HCI vs. CI.

De bouwstenen van hyperconvergentie 

Er zijn verschillende belangrijke bouwstenen nodig voor HCI. Het zijn: 

  • x86-servers: de moderne servers van vandaag zijn buitengewoon krachtig, met krachtige processors, grote hoeveelheden storage, en snelle flash-schijven voor betrouwbare prestaties. 
  • Software-defined storage: deze abstraheert opslagfuncties uit hardware en virtualiseert direct-attach storage in een gedeelde pool die centraal kan worden beheerd. De software zorgt ook voor host-provisioning, load-balancing en vaak ook databeveiliging. 
  • Virtualisatie: deze abstraheert de compute- en netwerklagen en zorgt ervoor dat fysieke resources kunnen worden gedeeld en geoptimaliseerd, wat de efficiëntie en security aanzienlijk verbetert. 
  • High-speed Ethernet: moderne Ethernet-switches worden gebruikt om HCI-knooppunten met elkaar te verbinden om een virtuele, geclusterde pool van resources te creëren, met hoge IOPS en lage latentie. 

Samen laten deze technologieën toe om een server gebaseerd virtueel SAN te creëren dat dezelfde hoge niveaus van prestaties, beschikbaarheid en veerkracht biedt als een traditioneel SAN. 

De voordelen van hyperconvergentie 

Een HCI combineert dus rekenkracht, opslag en netwerk in één systeemlaag die volledig geautomatiseerd en centraal beheerd kan worden. Dat zorgt uiteraard voor heel wat efficiëntiewinsten. Er zijn geen individuele server aankopen meer nodig, en er moet geen Storage Area Netwerk (SAN) of Network Attached Storage (NAS) geïnstalleerd en onderhouden worden. Het systeem met de nodige virtualisatie software en beheer tools wordt ondersteund door één enkele vendor. 

Een van de voordelen om rekenkracht, opslag en netwerk te combineren in hetzelfde systeem, is dat zo'n oplossing de infrastructuur dynamisch beheersbaar en her-configureerbaar over meerdere servers maakt. Er is geen expertise in het beheer van opslagsystemen nodig. Tegelijker wordt de footprint in het datacenter en/of de colocatie site aanzienlijk verkleind, wordt een kostenbesparing gerealiseerd én is meer rekenkracht ter beschikking voor alle primaire business workloads. 

De bedrijven willen de cloud-ervaring – hogere snelheid, lagere kosten en gebruiksgemak  zonder verlies van controle en beveiliging. Hyperconverged infrastructure kan daarvoor zorgen. 

Volgens een rapport van The Enterprise Strategy Group zien gebruikers van HCI hun infrastructuurkosten met gemiddeld 25% dalen. De tijd die besteed wordt aan routine onderhoud daalt met 31%, en de tijd die nodig is voor deployment met 52%. 

HCI, Edge en SDDC 

Termen die vaak in één adem met HCI genoemd worden zijn Software Defined Data Center (SDDC) en Edge Computing. Er zijn raaklijnen maar ook verschillen.  

HCI kan beschouwd worden als de voorloper van een Software Defined Data Center. Een hyperconverged infrastructure levert functies die een SDDC ondersteunen op basis van een standaard x86-architectuur en opslag. Daarnaast kunnen netwerkconfiguratie en beheer ook gevirtualiseerd (SDN) worden, en kan IT-beheer geautomatiseerd worden (Automation) tot een punt dat HCI uitgroeit tot een volwassen SDDC. 

Bij Edge Computing worden datacenterfuncties zoals computing en opslag dichter bij eindpunten (zoals point of sales of IoT) geplaatst Dat kan door het gebruik van slimmere devives, maar het beheren en uitbreiden van Edge Computing is veel eenvoudiger met een HCI. 

 

Inspired and powered by

Benieuwd naar wat hyperconverged infrastructure voor uw onderneming kan betekenen?
Laat dan een Infrastructure & HCI Assessment uitvoeren om in kaart te brengen waar de opportuniteiten liggen.
Een SaaS tool voert daarbij een (non-invasieve) analyse uit van uw complete fysieke en virtuele omgeving. 

Loading
Contact