Waarvoor kan een Hyperconverged Infrastructure dienen?
Hyperconvergence verenigt functies voor computing, opslag, netwerk en software in één systeem dat meestal uit kant-en-klare servers op basis van x86-hardware bestaat.
Door deze aanpak is een hyperconverged infrastructure (HCI) eenvoudiger te beheren dan klassieke systemen, met een lagere TCO als gevolg. Een HCI is ook vlot schaalbaar en groeit dus mee met de veranderende IT-behoeften van een organisatie.
Voor welke toepassingen?
Dankzij de softwaregebaseerde aanpak is hyperconverged infrastructure voor heel wat toepassingen inzetbaar. We vermelden de meest gebruikte.
Databases & bedrijfskritische apps.
Databases en bedrijfskritische apps vergen de hoogste beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Een HCI biedt daarvoor de ideale omgeving. Bovendien kan HCI makkelijk geschaald worden als de behoeften van de organisatie veranderen.
Virtual Desktop Infrastructure (VDI).
Bij VDI draait het besturingssysteem niet op een lokale computer, maar op de server. Vanop een thin-client, pc, laptop of tablet kan deze image worden gebruikt. Een HCI maakt het eenvoudiger om een VDI te beheren en uit te breiden.
Remote Office / Branch Office (ROBO).
Het beheren van resources zoals opslag op verschillende locaties is in een klassieke infrastructuur erg ingewikkeld. Met een HCI wordt het beheer op afstand veel eenvoudiger.
Databeveiliging & Disaster Recovery.
Een HCI maakt het eenvoudiger om gegevensbescherming via back-up en replicatie in het platform in te bouwen en via dezelfde interface te beheren.
Edge Computing.
Bij edge computing worden functies zoals computing en opslag dichter bij eindpunten (zoals point of sales of IoT) geplaatst. Op die locaties is vaak geen IT-personeel ter plaatse, zodat configuratie en beheer zo eenvoudig mogelijk moeten blijven. Daarom is een HCI een ideale oplossing voor edge computing.
Enterprise Cloud.
Hybride clouds laten toe om gegevens die om veiligheids- of privacy redenen lokaal bewaard moeten worden in uw eigen datacenter te bewaren, en andere gegevens in de publieke cloud te bewaren. In een multi-cloud benadering worden telkens de beste cloud services voor specifieke taken gekozen. Zowel voor een hybride cloud als een multi-cloud benadering kan een HCI de complexiteit verminderen. HCI is de fundamentele bouwsteen voor de enterprise cloud.
Test / Dev-omgevingen.
Het beheren van gescheiden infrastructuren om code te maken en te testen kan complex zijn. Een HCI maakt het makkelijker om code uit te voeren in logisch gescheiden omgevingen.
Serverconsolidatie.
Een reductie van het aantal (fysieke) servers is lastig om te plannen. Met hyperconvergence wordt het migreren van bestaande workloads eenvoudiger.
Hyperconvergence op maat
Volgens een onderzoek van Grand View Research biedt HCI voordelen voor organisaties van elke grootte.
Kleine organisaties kiezen voor HCI omwille van een hogere operationele efficiëntie, beter gebruik van infrastructuur, verbetering van ROBO IT en servervirtualisatie.
Middelgrote organisaties focussen vooral op VDI (Virtual desktop infrastructure), verbetering van de operationele efficiëntie, beter gebruik van infrastructuur en toenemende servervirtualisatie.
Grote ondernemingen streven naar verbetering van de operationele efficiëntie, naar een betere databeveiliging en datamanagement, gevolgd door VDI, private cloud-infrastructuur en uitgebreidere platformen die de brede kloof tussen de traditionele infrastructuur en public cloud services overbruggen.