Home > Nieuws > Digitale kloof tussen grote en kleinere bedrijven volgens SAP Technobarometer
Filter nieuws op:

Nieuwsbrief

Digitale kloof tussen grote en kleinere bedrijven volgens SAP Technobarometer

Digitale kloof tussen grote en kleinere bedrijven volgens SAP Technobarometer
Onderzoek van Trends/Tendances in opdracht van SAP bij 1092 Belgische bedrijven leert ons dat kmo's achter lopen op grote bedrijven als het aankomt op het uitvoeren van digitale projecten. Op zich geen verrassing. Bij grote bedrijven (+500 medewerkers) heeft 87% digitale projecten lopen. 77% van de  kmo’s zegt in de beginfase te zitten.

Hieronder de belangrijkste cijfers, onze interpretatie en inzichten om de volgende stap te kunnen nemen.

Anderhalf jaar geleden waren de cijfers van de grote bedrijven ongeveer wat die van de kmo’s vandaag zijn. Kmo’s beseffen dat er vroeg of laat iets zal veranderen door digitale innovatie van concurrenten of nieuwkomers, maar ze ervaren nog niet onmiddellijk de druk of het gevaar van stilzitten.

Efficiëntiewinst en betere service voorop

Waar in 2016 de meeste projecten met cloud, mobile en ERP hadden te maken, doen vandaag nieuwe technologieën als business intelligence, machine learning en robotics hun intrede.

Cloud computing projecten verdubbelden en e-commerce werd toepassing nummer 1 in 2017. Met als doel om nog efficiënter te werken en klanten beter te bedienen.

De obstakels: niet de technologie

Als grootste obstakels zien kmo’s het gebrek aan digitale strategie (58%), gevolgd door het gebrek aan kennis (50%) en de juiste medewerkers (49%). Budget staat niet in de top 3. Ook zijn de meeste kinderziektes uit de genoemde technologieën verdwenen.

Bedrijven met minder dan 50 werknemers geven aan dat het gebrek aan kennis (63%) het grootste struikelblok is. 47% van hen geeft ook aan niet te weten waar en hoe te beginnen.

Hieronder geven we enkele insteken om de rol van interne IT te vernieuwen.

Populairste projecten

  1. Cloud computing: 55%
  2. E-commerce: 47%
  3. Digitale vaardigheden medewerkers: 42%
  4. Data verzamelen via sociale media: 37%
  5. Business intelligence: 36%

Bron: Trends

Budget?

In 2016 ging nog driekwart van het IT-budget naar het operationeel houden van systemen (bron). We vonden dit jaar geen cijfers over budgetbestedingen terug, helaas.

Nu gaan we er niet van uit dat er een algemene, revolutionaire IT-budgetverhoging heeft plaatsgevonden het afgelopen jaar. Dat staat in contrast met de bewering dat budget niet echt een probleem is. Maar een euro kan je maar 1x uitgeven, nietwaar?

Begin 20e eeuw hadden bedrijven chief electricity officers

Hoe overwin je de obstakels?

Elke verandering begint bij bewustwording. Als je beseft dat IT een middel is om efficiënter, slimmer, anders te werken, gaat het vlotter. IT is net als elektriciteit.

80 jaar geleden hadden bedrijven Chief Electricity Officers. Voor er een degelijk netwerk was, moest je immers zelf produceren. Vandaag hebben we IT-managers. Heb je er een of ben jij er een: proficiat! Je vindt slimmer werken belangrijk.

Een nieuwe rol voor IT

Het gaat natuurlijk niet om de functie, maar eerder over wat je met IT doet. Ook vandaag managen bedrijven hun energieconsumptie en de risico’s daarbij. Zo zal ook IT evolueren. Wij zijn in elk geval overtuigd dat:

  1. IT teveel operationeel (als kost) wordt bekeken
  2. IT operations veel efficiënter kunnen dan hoe veel bedrijven het vandaag doen
  3. Interne IT’ers (die het bedrijf goed kennen!) veel nauwer moeten samenwerken met de business om samen dingen te realiseren
  4. De rol van interne IT’ers daarom zal verschuiven van technisch naar adviserend en strategisch/tactisch management (ook omdat IT’ers schaarser worden).

Dat is niet nieuw, eerder ook een evolutie. We zien enkel dat bedrijven zonder goed uitgebouwde interne IT-afdeling er moeilijk slagen om die nieuwe rol ten volle in te vullen.

Digitale projecten vragen om adem- en budgetruimte bij bedrijven.

Geen idee hoe je ruimte creëert?

Kom dan zeker eens met ons praten.

Lees ook:

Aantal ICT-ers in België daalt opnieuw

Krijg meer nieuws en inzichten in je mailbox, schrijf je in op onze nieuwsbrief

Loading
Contact