Digitale transformatie: de aanpak van Mediahuis
Hoe moet een krantenuitgever veranderen om de digitale nieuwsconsument te blijven boeien? En wat kan jij er met je bedrijf van leren? Wij spraken met Paul Verwilt van Mediahuis. De sympathieke COO uit Geel gaat voorbij aan buzzwords als artificial intelligence, internet of things of virtual reality. Hij tracht met Mediahuis de echte toegevoegde waarde voor hun klanten te vinden. Hieronder lees je hoe.
De context: je kernactiviteit onder druk
Ons mediagebruik nam sinds de opkomst van het internet en vooral sinds het jaar 2000 met bijna de helft toe. Van 57u/week naar 87u/week. Het aandeel van Digitale TV (33%), internet (20%) en gaming (10%) is het grootst en stijgt. Gebruik van gedrukte media nam af tot ongeveer 5% vandaag. Laat dat nu net de kernactiviteit van Mediahuis zijn.
Darwin: je strategie aanpassen
In plaats van de evoluties buiten het bedrijf lijdzaam te ondergaan, vroeg Mediahuis zich af hoe ze best gebruik kunnen maken van de nieuwe digitale mogelijkheden. Want – Darwin voor bedrijven – het zijn niet de sterksten die overleven maar diegenen die zich het best weten aan te passen aan hun omgeving.
Om hun sterke merken (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Jobat, Radio Nostalgie, Made in, etc.) nieuw leven in te blazen, was een strategiewijziging nodig.
De strategie van Mediahuis laat zich vatten in 3 punten
- Schaalvergroting
Denk aan de fusie Corelio-Concentra (2013) en ook de internationale overnames (hieronder) om zo de krachten te bundelen en niet telkens opnieuw het warme water uit te vinden.
- Internationalisering
Overnames in Nederland: NRC Media (2015) en Telegraaf Media Groep (2017).
- Investeren in nieuwe markten
Innovatie en inzetten op andere kanalen - radio, regionale TV en (mobiel) internet - om bereik te verhogen.
Transformeren voor uitvoering van strategie
Digitale transformatie is volgens Paul Verwilt:
- je core business anders aanpakken
van één krant per dag naar 24/7 nieuws op vele platformen, formaten en interactief met de consument
Voorbeeld: device optimized nieuws: nieuwsartikels die zich aanpassen aan het toestel dat je gebruikt, qua formaat en qua lengte, kortere artikels op smartphones bvb.

- nieuwe waarde in nieuwe markten realiseren
Voorbeeld: samen met CityFashion biedt Mediahuis lezers mode- en beatyinspiratie en lokale handelaars ontwikkeling van een website of webshop voor fysische of digitale aankopen.

- anders werken in een digitale organisatie
Voorbeelden hieronder.
Met een aanpassing van je strategie kom je er niet als je ook niet anders gaat werken. Met mensen uit andere sectoren, met andere, digitale vaardigheden, met pioniers die nieuwe wegen willen bewandelen.
Anders werken in een digitale organisatie
Anders werken betekent dat je je processen en structuren moet aanpassen. Maar hoe? Door te werken aan je organisatie, processen en leiderschap.
Organisatie
- Wendbaar. Om snel zaken te kunnen opleveren. Dingen proberen en ervan leren, ook als ze niet lukken. Minder controle, meer op vertrouwen werken.
- Governance. Een duidelijk kader waarbinnen mensen zelfstandig en in autonome teams kunnen werken. Maar zonder uniforme structuur, want die kan verschillen per afdeling.
- Synergie of niet. Het bedrijf werkt uniform maar niet waar het de eigenheid van een merk bedreigt of een groot verschil maakt.
- Startup mentaliteit. Nieuwe initiatieven starten apart voor focus en snelheid. Co-creatie met interne en externe experten. Naarmate de maturiteit stijgt, integreert men ze verder.
- Mensen. Ze maken het verschil. Durf ook te rekruteren op passie en cultuurmatch, naast competentie. Een hoogvlieger brengt soms meer toegevoegde waarde dan enkele doorsnee medewerkers.
Processen
- Data. In een digitale wereld kan je alles weten door te meten. Cijfers liegen niet. Zo heeft Mediahuis een online conversiecenter over de hele groep opgericht. Zo kunnen teams bij alle merken redactionele, technologische of commerciële testresultaten raadplegen en delen.
- Procesintegratie en automatisering. Minder zichtbare processen lopen geautomatiseerd over afdelingen heen, en integreren ook met derde partijen. Transparante klantportalen gericht op self-service en interactie.
- Bijsturen. Een evolutie naar een meer digitale organisatie betekent ook je processen continu aanpassen en hertekenen. Daarom ook technische mensen in serviceafdelingen.
Leiderschap
Managers en directie moeten het goede voorbeeld geven. “Digital is a mindset”, zegt Paul Verwilt daarover, “Dus zorgen we voor co-creatiemogelijkheden, binnen en buiten de groep en zorgen we dat we ons talent intern en extern podia geven.”
“Digitaal leiderschap betekent ook ambiguïteit omarmen”, zegt Paul Verwilt. Zo merk je de spanning tussen governance en wendbaarheid. “Soms kan je het leiderschap dat je nodig hebt moeilijk in 1 persoon vatten”, besluit Verwilt.