Home > IT-Blog > Hyperconvergence is de nieuwe trend

Inspired and powered by

Benieuwd naar wat hyperconverged infrastructure voor uw onderneming kan betekenen?

Ontdek onze HCI assessment

Contacteer ons

Filter nieuws op:

Nieuwsbrief

Hyperconvergence is de nieuwe trend

Hyperconvergence is de nieuwe trend

Wat u moet weten over hyperconvergence

HCI is één van de buzzwoorden op vlak van ICT-infrastructuur en datacenters en wordt ook vaak genoemd als een bouwsteen voor digitale transformatie in bedrijven.

Wat is hyperconvergence?

De kernidee achter hyperconvergence is dat rekenkracht, opslag en netwerk gecombineerd worden in één enkel systeem. Zo'n hyperconverged infrastructure (HCI) is makkelijker te beheren en uit te breiden dan een klassieke infrastructuur.

De klassieke infrastructuur van een datacenter is opgebouwd uit losse onderdelen (silos'). Voor elk onderdeel – rekenkracht, opslag, netwerkinfrastructuur, security – wordt voor de meest geschikte oplossing gekozen. Het gevolg: men werkt met onderdelen die afkomstig kunnen zijn van verschillende leveranciers, met elk hun eigen beheersoftware. Dat maakt het beheer complex, maakt het moeilijk om de hardware optimaal te configureren, en leidt tot hogere kosten en een tragere time-to-marker.

Weg van de silo's

Een eerste stap in de goede richting was de opkomst van converged infrastructure. Hier worden rekenkracht, opslag en netwerkinfrastructuur van één of meerdere leveranciers in een bundel (rack) aangeboden, samen met een geïntegreerd software beheerplatform. Dat verhoogt de efficiëntie, maar de hardware configuratie blijft even complex.

Bij hyperconverged infrastructure maakt men volledig abstractie van de onderliggende hardware. Kort door de bocht: het maakt eigenlijk weinig uit waarop de systemen draaien. Alle nodige rekenkracht, opslag, netwerkinfrastructuur en security wordt beheerd vanuit één centrale beheertoepassing. Als er meer capaciteit nodig is, kan die heel eenvoudig toegevoegd worden, zonder dat de HCI fundamenteel aangepast moet worden. Daardoor is HCI zeer goed schaalbaar en groeit het mee met de noden van uw organisatie.

Waarvoor HCI gebruiken?

HCI biedt enorme voordelen in termen van efficiency, kostenbesparingen en beheergemak aanzienlijk. Daarom wordt het in steeds meer bedrijven gebruikt. Hyperconvergence wordt vandaag toegepast voor klassieke servertoepassingen zoals webservers, voor missie kritische toepassingen zoals SAP, SQL en Oracle, en voor zeer zware work loads zoals business analytics en big data-tools.

Door de verminderde complexiteit ligt de Total Cost of Ownership lager dan bij klassieke of geconvergeerde infrastructuur. Uw IT-departement hoeft zich immers niet in te werken in verschillende systemen van verschillende leveranciers. Daardoor is hyperconvergentie ook een aantrekkelijke oplossing voor kleinere organisaties.

Hyperconvergence biedt ook een hogere mate van gegevensbescherming. Databeveiliging en disaster recovery zijn meestal ingebouwd, of gemakkelijk te integreren met een HCI-omgeving.

Geen wonder dus dat hyperconvergentie in de lift zit. Volgens onderzoeksbureau Marketsandmarkets zal de markt voor hyperconverged infrastructure tussen 2018 en 2023 verviervoudigen.

Inspired and powered by

Benieuwd naar wat hyperconverged infrastructure voor uw onderneming kan betekenen? Laat dan een Infrastructure & HCI Assessment uitvoeren om in kaart te brengen waar de opportuniteiten liggen.
Loading
Contact